Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Vijg

De vijg is de vrucht van bomen van het geslacht Ficus. De vrucht van de vijgenboom, Ficus carica, is het meest bekend. Deze vrucht is van oorsprong vrij droog en zoet van smaak, maar wordt in Nederland en België voornamelijk gekonfijt gegeten. Verse vijgen zijn tegenwoordig ook steeds meer in supermarkten, groentewinkels en op markten verkrijgbaar. De vruchten zijn groengeel of blauw-violet van kleur. Het vruchtvlees is wit-roze tot donkerrood van kleur. Zowel de pitten als het vruchtvlees zijn eetbaar.

Vijgen hebben een enigszins laxerende werking. Ze hebben geen hoge voedingswaarde omdat ze slechts 40 kcal bevatten (als ze rauw worden gegeten), maar bevatten wel veel vitaminen en voedingsvezels. Om deze redenen worden ze wel als gezonde voeding beschouwd.

Vijg

Amandeltaartje met vijgen.

Vijgen gaan goed samen met noten en chocolade. Combineer deze drie ingrediënten in één toetje en je hebt een heerlijke afsluiting van je diner. Lang in de keuken staan is niet nodig, want bij het ‘bakken’ van deze taartjes heb je geen oven nodig. Je hoeft slechts alle ingrediënten te stapelen. In een kwartiertje heb je zo een heerlijk toetje op tafel.

 • 75 gram amandelmeel (o.a. te koop in natuurvoedingswinkels)
 • 25 gram ongezouten roomboter
 • 4 à 6 eetlepels vijgen
 • 35 à 50 gram pure chocolade.
 1. Smelt de roomboter in een steelpan op laag vuur.
 2. Voeg de roomboter toe aan het amandelmeel en meng het geheel met een handmixer met deeghaken. Kneed het geheel daarna met je handen tot een deegbal. Het deeg voelt wat plakkerig aan en is wat brokkelig. Wikkel de bal in plasticfolie en leg het daarna even in de koelkast.
 3. Smelt ondertussen de chocolade au bain-marie (een pan met heet water aan de kook brengen). Op de pan plaats je een kom. De kom mag het water niet raken want dan wordt de chocolade te heet. Breek de chocolade in stukken en doe alles in de kom. Draai het vuur lager en laat de chocolade rustig smelten.
 4. Haal het amandeldeeg uit de koeling. Verdeel het deeg in vier stukken en druk hiervan de helft met je vingers in vier kleine ronde vormen of op schoteltjes. De laag deeg moet niet te dik worden.
 5. Schep er wat vijgen op. Zorg dat de vijgen de hele laag deeg bedekt.
 6. Leg boven op de vijgen de rest van het deeg. Sluit af met een laag vijgen.
 7. Schep de gesmolten chocolade over de taartjes. Niet al te dik, want de chocolade overheerst snel. Het is niet erg als de chocolade over de randen van de taartjes druipt.
 8. Maak het geheel af met een toefje vijgen. Eet smakelijk!