Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

De twee rivieren bij Ommen

Weet jij alles van de Vecht en de Regge?

De meeste mensen weten wel dat de rivier de Vecht door Ommen loopt. Maar er is nog een rivier! Namelijk de Regge. Wij liggen precies tussen deze twee rivieren. De Regge is zelfs op loopafstand. Wat weet jij van deze rivieren?

Direct boeken?
Wandelen regge

Welke rivier is het langs denk je?

De Overijsselse Vecht is 167 kilometer lang waarvan er 60 km door Nederland stroomt. De Regge is circa 50 kilometer lang, en stroomt door Twente en Salland.

Waar beginnen deze rivieren?

De oorsprong van de Vecht is het Duitse Münsterland en mondt uit in het Zwarte Water bij Zwolle. Het beginpunt van de Regge is landgoed Westerflier ten zuidwesten van Diepenheim. In Ommen mondt de Regge uit in de Overijsselse Vecht.

Het Overijsselse stadje Ommen bij de Vecht

Hoe werden deze rivieren gebruikt vroeger?

De Overijsselse Vecht speelde tot ver in de 19e eeuw een belangrijke rol in de scheepvaart. Belangrijk was het vervoer van Bentheimer zandsteen van Nordhorn naar Zwolle. Dit zandsteen werd onder andere gebruikt voor het bouwen van het stadhuis op Paleis op de Dam. Doordat Ommen een belangrijke vaartverbinding was, kon het aansluiten bij het Hanzeverbond, we zijn dus een heuse Hanzestad.

Vele eeuwen was de Regge een belangrijke handelsroute van Twente naar Zwolle en Kampen. Eind 19e eeuw werd de Regge gekanaliseerd tot een bevaarbare waterweg, waar tot 1925 op zompen (schepen met platte bodems) goederen werden vervoerd.

Brug over Regge

Welke rivier is gekanaliseerd en welke juist niet?

In 1908 werd de Vecht gekanaliseerd en werden er vele bochten afgesneden, waardoor het water daalde. In 1920 werd besloten om stuwen te bouwen, waaronder de stuwen bij Junne en Vilsteren.

Begin deze eeuw werd op basis van oude kaarten het natuurlijke verloop van de Regge in ere hersteld. De rivier meandert nu prachtig.

En over welke rivier wist jij het meest?

NB. Ommer Vecht zomp
Leuk om te vermelden is dat er in Ommen plannen zijn om een Vechtzomp te bouwen. Een prachtig mooie oude boot. Opmerkelijk is dat het schip gebouwd zal worden met hulp van vrijwilligers en met zoveel mogelijk bouwmaterialen uit het Vechtdal. Zodra deze vaart zullen wij deze als activiteit aanbieden.

Wat zijn de mogelijkheden?

Enthousiast geworden?
Bekijk al de overnachtingsmogelijkheden bij De Wolfskuil.

Een optie nemen is ook mogelijk!