Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Voedselbos

Naast de receptie is een stuk bos dat we stap voor stap veranderen in een heus voedselbos. Een natuurlijk bos met heel veel biodiversiteit. Erg goed voor de natuur maar zeker ook lekker. Met wat geduld - soms zelfs jarenlang - kunnen we over een poosje bessen, noten en fruit plukken uit dit voedselbos.

Licht en ruimte

Bij De Wolfskuil hebben we een voedselbos van 7.000 meter gemaakt. Daarin experimenteren we met verschillende struiken, bessen en noten en andere bomen om waarde toe te voegen aan het bos.

Eerst hebben we lichte plekken gecreëerd. Dit betekent dat we bomen hebben moet kappen. Op de grond gaan daardoor weer planten groeien die van nature hier voorkomen. Zoals varens en heide, berken en bramen.

Biodiversiteit

Heel bewust hebben we nagedacht waar we zelf bomen of struiken planten. Een walnotenboom krijgt bijvoorbeeld op termijn een diameter van 15 meter. We hebben ze daardoor ver uit elkaar gezet. De tussenruimte kunnen we in de eerste 10, 15 jaar opvullen met frambozen of bosbessen maar ook een appelboom is mogelijk. Die wordt niet zo groot en kan dan daar 10 tot 15 jaar prima staan. Onder de appelboom kunnen we dan bijvoorbeeld weer kruiden of knolgewassen kweken. Zo krijg je heel veel lagen. Behalve voedsel kweek je ook kwaliteitshout waar je meubels van kunt maken.

De biodiversiteit zal toenemen, er zal nagenoeg het hele jaar nectar zijn voor de insecten. Er komen daardoor meer insecten, wat weer meer vogels trekt. We hebben ook al reeën betrapt die bosbessen snoepten. Uiteindelijk is het de bedoeling dat we een 'luie boer' worden, we laten de natuur vooral zijn gang gaan. De natuur kan het namelijk prima zelf regelen. Daar hoeven we niet voor te schoffelen.

Het voedselbos
Rondleiding in het voedselbos

Smakelijke arrangementen

Dit jaar hadden we frambozen, bosbessen en courgette als oogst. Volgend jaar verwachten we de eerste oogst van de Franse uiensoep-boom (Chinese mahonieboom). Het blad smaakt naar uien en kun je als vervanger voor uien gebruiken. Zo willen we heel graag onze gasten - vooral de kinderen - laten zien hoe het voedsel groeit.

Dit doen we door rondleidingen te geven. Je kunt ook kiezen voor een arrangement waarbij je van het voedsel uit ons bos iets lekkers gaat maken.

Educatief, leuk en smakelijk om te doen!

Overzicht

Nieuwsgierig geworden naar wat we allemaal planten in het voedselbos?
We hebben een overzicht gemaakt van alle kruiden, struiken, noten en fruitbomen. Nog niet alles is geplant maar dat gaat wel komen.

In dit overzicht vind je naast algemene informatie ook een lekker recept. Zo kun je in de toekomst vanuit de groepsaccommodaties wandelen naar het bos om de verschillende producten voor een recept te halen. Hoe mooi is dat!

4
1

Doneer een boom

We zullen ons voedselbos steeds verder uitbreiden. Er is ruimte genoeg in het voedelbos om wat extra bomen, struiken, kruiden, bollen of knollen te planten.

Wist je dat je ons kunt ondersteunen in het uitbreiden van het voedselbos? Door een boom te doneren - of een kruid - help je niet alleen ons bos maar ook ons ideële doel.

Zo kunnen kinderen en jongeren die een steuntje in de rug kunnen gebruiken, bij ons vakantie vieren. Lekker even echt kind zijn. En ontdekken hoe kruiden, noten en fruit groeit in de natuur.

Voor dit project ontvangen we steun van het ELFPO.
Het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.

Logo voedselbos