Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Op bezoek bij de Koesafari

Enkele jaren geleden klommen we zelf in de huifkar van Simone, die ons met de tractor naar haar kudde bracht. Dat dit een leuk uitje is, weten we dus uit eigen ervaring. Ze is echter verhuisd met haar dames en éen stier naar Varsen vlakbij de rivier de Vecht in een natuurgebied van Staatsbosbeheer.

Tijd om haar een bezoekje te brengen!

Marie

Elke koe een eigen verhaal

Nummer 0072? 'Dat is Marie!'
Natuurlijk weet Simone meteen welke dame nieuwsgierig in mijn lens kijkt. Ze kent haar kudde Brandrode Vechtdal runderen namelijk goed. Met liefde en veel humor vertelt zij over de dieren.

Zo ziet ze net daarvoor dat er een koe op wacht staat terwijl de andere koeien in het gras liggen. 'Dat is Cato!' roept ze.

Een deel van de kudde

Loeigoed leven

Eigenlijk doen de koeien alles zelf.

Ze worden niet gemolken en hun kleintjes, die in de natuur worden geboren en niet in de stal, blijven bij de kudde. Ze bepalen zelf waar ze grazen en wanneer ze naar the roundhouse (een ronde open stal naar Engels model) gaan.

Allereerst gaan de oudere koeien die hoog in de rang staan, daarna pas de jonkies. Vergeet een jonge koe dat, dan krijgt zij een zwiep. Er is zelfs een koningin van vijftien jaar die je zo herkent in the roundhouse. De andere koeien geven haar namelijk veel meer ruimte tijdens het nuttigen van haar maaltijd.

Een loeigoed leven hebben deze koeien, want behalve de vrijheid hebben ze ook de goede zorg van Simone en haar team. Ze observeert hen nauwlettend en kent hierdoor hun karakter en gedrag en kan ingrijpen waar nodig.

Roundhouse

Hele jaar rond

De koesafari is een grote hit, met een oude tractor met huifkar neemt Simone je mee naar haar koeien.

Een ontdekkingstocht waarbij je veel leert over de koeien en de omgeving. Je zult ook veel lachen want de verhalen zijn soms hilarisch. Dit uitje kun je doen vanaf mei tot en met september. We kunnen dit voor jullie regelen als je bij ons overnacht.

Een bezoekje aan Erve Vechtal kan ook de moeite waard zijn als je niet op safari gaat. Je kunt namelijk altijd even een kijkje nemen in the roundhouse. Met de trap ga je naar boven, waardoor je in de open stal kijkt. Daarnaast kun je de omgeving mooi zien vanaf deze plek. Natuurlijk kun je ook een kopje koffie of thee drinken in de horeca.

Pondje van april tot november

Fietspont

Het leukste is om naar deze plek te komen met de fiets. Vanaf 1 april tot 1 november kun je gebruik maken van de fietspont over de Vecht. Sinds zomer 2021 is de pont in gebruik, mensen stonden er voor in de rij. Varsen is een prachtig gebied om door heen te fietsen met mooie fietspaden.

Fiets je via het knooppuntennetwerk dan vind je het pontje tussen knooppunt 48-63. Je kunt ook via de andere kant van de Vecht erheen fietsen, halverwege knooppunt 61-65 sla je dan af.

Een van onze favoriete fietsroutes komt langs deze knooppunten.

Uitkijktoren

Uitkijktoren

Tot slot kun je een mooie uitkijktoren beklimmen met een mooi uitzicht over zowel de rivier de Vecht als de Regge.

In het weiland is er ook een archeologische vindplaats 'Larinkmars', een constructie van de verblijfplaats van boeren en jagers rond de periode 3400-2850 voor Christus.

Kortom, dit gebied een bezoekje brengen is de moeite waard.

Maak je ook een leuke foto van een van de mooie koeien? Simone zal je zeggen wat haar naam is :-).

Dit willen we doen! Kom overnachten bij ons.

Als je bij ons komt overnachten, kunnen wij activiteiten voor je regelen.

Een buitengewoon avontuur. Kom je het ontdekken?