Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Abrikoos

Wie kent deze lekker vrucht niet? De abrikoos (Prunus armeniaca) is een struik- of boomvormige plant. De vrucht is een steenvrucht. Deze plant komt oorspronkelijk uit Noordoost-China tegen de Russische grens. Er bestaan kruisingen tussen de Japanse pruim en abrikoos, deze kruisingen worden aangegeven met de namen plumcot, aprium en pluot.

De abrikoos bloeit heel vroeg in het seizoen. In Nederland al in maart, waardoor er een grote kans bestaat op bevriezen van de bloemknoppen, de bloemen en/of de vruchtbeginsels. Ook bestaat er dan een grotere kans op slecht weer tijdens de bloei, waardoor bestuivende insecten niet altijd actief zijn en de bestuiving te wensen over kan laten. Door deze omstandigheden draagt een abrikozenboom in Nederland slechts af en toe vruchten. Vanwege deze geringe oogstzekerheid worden abrikozen in Nederland niet commercieel geteeld. De vraag is dus ook of de abrikoos het in ons voedselbos goed gaat doen. Een beetje een experiment. We zullen de boom in ieder geval op een beschutte plek zetten.

Direct boeken?
Abrikoos tros oranje

Couscoussalade met abrikozen en witte kaas (4 personen)

Je kunt abrikozen in veel gerechten toevoegen, waardoor je een veel lekkerdere maaltijd of dessert krijgt. Wij hebben een couscous salade voor je uitgekozen:

Ingrediënten:

  • 1 medium handsinaasappel
    125 gram gedroogde gewelde abrikozen
  • 1 theelepel gemalen kaneel
  • 250 gram couscous
  • 1 mespunt zout
  • 250 milliliter kraanwater
  • 3 eetlepel traditionele olijfolie
  • 40 gram garneeramandelen
  • 2 bosuien
  • 8 gram verse koriander
  • 100 gram witte kaas

Boen de sinaasappel schoon, rasp de oranje schil en pers de vrucht uit. Snijd de gewelde abrikozen in kleine stukjes. Doe de abrikozen, helft van de geraspte schil, kaneel, couscous en een mespunt zou t in een schaal. Kook het water, voeg al roerend het sap, het kokend water en de olie toe aan de couscous en laat het 10 minuten staan.

Rooster de amandelen in een koekenpan zonder olie of boter goudbruin en laat afkoelen.

Snijd de bosui in dunne ringen en de koriander fijn. Roer de couscous rul met een vork en schep er de bosui, koriader, kaas en amandelen door. Breng de salade op smaak met peper en zout en serveer met de rest van de koriander.