Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Appelbes

De appelbes ((Aronia) is een geslacht uit de rozenfamilie (Rosaceae) dat van oorsprong voorkomt in het oosten van de Verenigde Staten. De bladverliezende struik bloeit met witte bloesem in de maanden april en mei en krijgen vanaf midden augustus tot oktober eetbare rode of zwarte bessen. Het blad van de appelbes kleurt in de herfst naar geel, rood en purper door elkaar. De struik wordt zelden hoger dan 1 meter. De bladeren zijn niet kleiner dan 6 cm. De bloemen zijn wit met een diameter van 1,5 cm. De vruchten hebben een diameter van 6–9 mm. Alle appelbessen groeien bij voorkeur op vochtige tot natte plaatsen, al verdragen ze tijdelijke droogte goed. Het zijn drachtplanten, die veel nectar leveren, en onder meer door honingbijen goed bezocht worden. De bessen worden graag gegeten door vogels als merels en spreeuwen. De bessen worden of gedroogd (zoals rozijnen) of er wordt sap van gemaakt. De bessen hebben een hoog gehalte aan flavonoïden, vitamine C en vitamine K. Ook wordt de appelbes als alternatieve rode voedselkleurstof gebruikt, vooral in plaats van de synthetische kleurstof E124. Het wordt ook in Nederland toegepast in vruchtenyoghurt.

Appelbes

De appelbessen bevatten veel antioxidanten en een hoog vitamine C gehalte en worden daardoor ook wel "superfood" genoemd.

Het is mogelijk om een sterkere weerbaarheid te hebben tegen de normale verkoudheid en de griep door een lepel gedroogde zwarte appelbessen te eten of misschien wat sap van deze bessen te drinken. Zwarte appelbessen werden van oudsher gebruikt door indianen om hun verkoudheid te genezen.

Kies voor suikervrije zwarte appelbessen producten, zoals zuiver gedroogde bessen of puur sap van deze buitengewone superfood. Hierdoor kun je de maximale immuniteit verhogende voordelen uit deze vruchten halen. Probeer zelf zwarte appelbessen thee te maken door gemalen gedroogde appelbessen in heet water te doen.

Gedroogde zwarte appelbessen zitten boordevol met vezels. Met een 100-gram portie krijg je ongeveer 16,9 gram van deze essentiële macrovoedingsstof binnen. In tegenstelling tot de andere macrovoedingsstoffen (koolhydraten, vetten en eiwitten), worden vezels niet door het lichaam verteerd. In plaats daarvan gaan vezels relatief ongeschonden door ons spijsverteringskanaal heen. Dit is één van de redenen dat vezels vaak worden geassocieerd met een aantal unieke voordelen voor de gezondheid. Een paar van deze voordelen zijn een gezonde stoelgang, een algemeen betere darmgezondheid, een lager cholesterolgehalte, gewichtsverlies (in combinatie met lichaamsbeweging en een gezond dieet voor gewichtsverlies), en een verminderd risico op problemen met betrekking tot de bloedsuikerspiegel.