Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Bessen Ribes

De rode bes behoort tot de aalbes (Ribes rubrum). De witte bes behoort ook tot de aalbes, zodat er - behalve de kleur van de bessen - eigenlijk geen verschil bestaat tussen rode en witte bessen. De rode bes groeit het liefst op een zonnige, licht beschaduwde plaats op vochtige tot natte grond.

De struik bloeit in april met geelgroene, iets paarse bloemen die in grote trossen aan de plant hangen en is een echte bijenplant. De Jonkheer van Tets is een al wat ouder ras dat zijn waarde nog steeds heeft behouden, omdat deze het vroegst rijpt (eind juni/begin juli). Tamelijk lange trossen heeft met tamelijk grote helderrode bessen van 6 tot 10 mm. Dit ras is zeer regengevoelig en matig vatbaar voor bladvalziekte.

Bessen Ribes spp

Aalbessenjam.

Ingrediënten:

  • 500 gram aalbessen
  • 250 gram geleisuiker
  • Sap van 1 citroen
  • 1 zakje geleipoeder.

Bereiding: Doe ruim water in een pan met soda en kook hierin de jampotjes en de deksels. Als de potjes even meegekookt zijn, haal je ze er weer uit (eventueel met een tang). Laat ze vervolgens omgekeerd op een theedoek drogen. De potjes zijn nu goed schoon en de jam kan langer bewaard blijven.

Haal de bessen van de steeltjes met een vork. Spoel ze af en laat ze uitlekken. Doe de aalbessen, de geleisuiker, het citroensap en de geleipoeder in een pan en zet deze op een laag vuur. Kneus al roerende met de pollepel de bessen. De suiker moet geheel oplossen. Breng het geheel langzaam aan de kook en laat dit 2 minuten doorkoken onder voortdurend roeren. Doe vervolgens de hete jam in de uitgekookte glazen potjes, draai de deksels dicht en zet ze op de kop. Koel en donker bewaren.