Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Blauwe bes

De blauwe bes, ook wel trosbosbes genoemd, is een plant uit de heidefamilie (Ericaceae). Het is een vruchtdragende struik met een hoogte van 1,5-2,5 m. Het blad verkleurt in de herfst naar vuurrood. De blauwe bessen zijn erg gezond. Ze bevatten antioxidanten. Deze werken ontstekingsremmend, cholesterolverlagend en beschermen tegen verschillende ziekten, zoals kanker. Er zijn maar weinig voedingsmiddelen die meer antioxidanten bevatten dan blauwe bessen.

De blauwe bes wordt ten onrechte vaak aangeduid als bosbes. De bosbes is echter een andere soort, waarvan het sap van de bessen sterk kleurend is.

De blauwe bes bloeit in trossen met een groot verschil in bloei tussen de eerste en laatste bloem in de tros. De bloem is crème wit tot roze van kleur. De bloei is in de eerste helft van mei. Door deze vroege bloei kan er nachtvorstschade optreden. Er zijn rassen die hiertegen bestand zijn. Hoewel de blauwe bes zichzelf bestuift, leidt kruisbestuiving tot meer en grotere vruchten. De blauwe bes wordt bestoven door hommels en de honingbij.

Blauwe bes

De vruchten van de blauwe bes zijn vers goed te bewaren, en ook invriezen en drogen gaat goed. De bessen kunnen worden gebruikt als vulling van gebak, worden ingemaakt (als jam, bessensap, siroop) en verwerkt worden tot vruchtenwijn. De gezonde eigenschappen verminderen snel als er suiker wordt toegevoegd aan de bes.

Blauwe bessencake

  • 400 gram blauwe bessen
  • 6 eieren
  • Snufje zout
  • 250 gram witte basterdsuiker
  • 300 gram boter
  • 1 zakje bakpoeder
  • 300 gram bloem

Verwarm de oven voor op 150 °C. Smelt de boter. Splits de eieren en klop de eierdooiers met 150 gram basterdsuiker en 1 eetlepel lauw water tot het een schuimig geheel is. De hete gesmolten boter hier geleidelijk doorroeren. De eiwitten met een snufje zout stijfslaan en daarna 100 gram basterdsuiker erdoor roeren. Gebruik bij het stijfslaan van de eiwitten wel schone gardes van de mixer, want anders lukt het niet! Het stijfgeslagen eiwit door het dooiermengsel scheppen. Bloem en bakpoeder goed mengen en boven de eiermassa zeven. Het geheel voorzichtig met een garde mengen tot een egale massa.

Vet een bakplaat in (ter breedte van de oven) en strijk hierover het beslag uit. Verdeel de bessen erover.
Laat de cake in de oven op 150 graden, in ongeveer 30 minuten, gaar worden.