Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Tamme kastanje

In de kou bij een klein vuurtje staan met een rooster waar je tamme kastanjes op roostert. Wie dit nog nooit heeft gedaan, moet dat echt gaan ervaren. Gezellig en lekker.

TIP: drink er lekker een kop warme chocolade melk bij.

Tamme kastanje

Kinderen kunnen in de herfst niet afblijven van die mooie kastanjes op de grond. Die moeten verzameld worden voor een herfstbakje of het maken van knutselwerkjes. Maar de tamme kastanje kun je ook heel goed eten.

Natuurlijk moet je de wilde ronde kastanjes niet verwarren met de tamme kastanjes. Deze hebben een omhulsels met kleine stekkeltjes (zie foto) en de kastanjes zijn kleiner en platter met een mooi puntjes. Die moet je hebben om bijvoorbeeld te roosteren.

De tamme kastanjeboom is trouwens familie van de loofboom en familie van de napjesdragersfamilie (Fagaceae). De boom kan wel 500 jaar oud worden.

Bijgerecht

Je kunt de tamme kastanje koken als bijgerecht. Lekker bij herfstgerechten zoals pompoen of rode kool. Wel moet je ze dan eerst pellen. Dat doe je het beste door ze even in de oven te doen, maak eerst een kruisje aan de bolle kant van de kastanje. Na een paar minuten in de oven, kun je de vliezen makkelijk afpellen. Kook ze dan 1 uur in bouillon. Kun je er makkelijk in prikken dan zijn ze gaar. Lekker met wat gesmolten boter serveren.

Of maak dus een vuurtje buiten in een vuurschaal met een rooster - er zijn zelfs speciale kastanje pannetjes te koop met allemaal gaatjes in de bodem- en leg daar de kastanjes op. Zorg er wel voor dat je weer een inkeping maakt aan de bolle kant (vergeet je dat, dan barsten ze uit elkaar). Echt heel gezellig om samen te doen.