Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Framboos

De framboos (Rubus idaeus) is een plant uit de rozenfamilie (Rosaceae). De soort behoort evenals de gewone braam tot het geslacht Rubus. Er bestaan meer dan zeshonderd soorten. De bloei is van eind mei tot eind juni. De vruchten zijn rijp van eind juni tot half augustus.
De framboos is een in heel Europa van nature voorkomende plant, die op open plaatsen in het bos en langs bosranden voorkomt. Al sinds de vroegste tijden is de framboos als voedsel in gebruik.

Een framboos is een verzamelvrucht van allemaal kleine vruchtjes. De vorm kan afhankelijk van het ras langwerpig, kegelvormig of rond zijn. De meeste frambozen zijn roze tot rood, maar er bestaan ook gele frambozen.

Framboos

Frambozen bavarois

Ingrediënten (5 personen):

  • 350 gram verse frambozen;
  • 80 gram witte basterdsuiker;
  • 1,5 eetlepel limoen- of citroensap;
  • 6 gelatine blaadjes;
  • 3 dl slagroom;
  • enkele munttopjes voor garnering

Kijk de frambozen na op ongerechtigheden. Spoel ze liever niet in water want juist daardoor kunnen ze veel van hun smaak verliezen. Houd ongeveer 50 gram frambozen apart voor de garnering. Wrijf de rest van de frambozen door een fijne zeef. Meng in een grote kom de puree met basterdsuiker en limoen- of citroensap. Laat intussen de gelatineblaadjes tenminste 5 minuten weken in ruim koud water. Breng 6 eetlepels water in een pannetje aan de kook. Neem de pan van de warmtebron en laat onder voortdurend roeren de geweekte en daarna goed uitgeknepen gelatineblaadjes in oplossen. Roer het gelatinemengsel door de inhoud van de kom met de vruchtenpuree. Laat alles staan tot het mengsel dikvloeibaar begint te worden. Klop de slagroom net niet helemaal stijf. Ze moet stevig maar nog wel vloeibaar zijn. Spatel de room zo luchtig mogelijk door de frambozenpuree. Doe hierna de massa over in met koud water omgespoelde vormpjes (eventueel hoge theekopjes). Dek de vormpjes af met plasticfolie en laat ze tenminste 2 1/2 uur in de koelkast staan.

Presentatie: Stort de nagerechten op kleine bordjes. Schik de achtergehouden frambozen er rondom en leg er een of meer munttopjes bij. Tip: gebruik 2 rode en 4 blanke gelatineblaadjes.