Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Franse uiensoep-boom

De Franse uiensoep-boom of Chinese mahonieboom is een krachtig groeiende, hoge boom die in de winter zijn bladeren verliest. Hij kan makkelijk in Europa geteeld worden omdat hij winterhard is tot -20°C. In de zomermaanden, juni en juli, bloeit de boom met hangende pluim-vormige trossen. De jonge scheuten en bladeren van deze boom zijn zowel rauw als gestoomd eetbaar (als roerbakgroenten). Ze hebben een pittige smaak: een beetje zoals die van uiensoep! De boom verlangt een zonnige standplaats op een iets vochtige, humusachtige bodem.

Franse uien boom

Franse uiensoep

Ingrediënten:

  • 600 gram scheuten en bladeren van de boom;
  • 50 gram boter;
  • snufje tijm;
  • 1 eetlepel bloem;
  • 1 liter vleesbouillon;
  • 2 blaadjes laurier;
  • sneetjes stokbrood;
  • handje geraspte kaas.

Neem jonge scheuten en bladeren van de Franse uiensoepboom. Verhit een pan op het vuur en verhit de boter. Bak de scheuten en bladeren aan in de pan met de boter en een snuf tijm en stoom de bladeren en scheuten al omscheppend gedurende 10 minuten.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Voeg de bloem toe aan de bladeren en stoom dit nog enkele minuten mee. Voeg dan de bouillon en de laurierblaadjes toe aan de pan en laat 30 minuten zachtjes koken. Breng de uiensoep eventueel op smaak met peper en zout.

Schep de uiensoep in ovenvaste soepkommen en leg de sneetjes stokbrood op de soep. Bestrooi met geraspte kaas en gratineer ze nog 5 min in de oven.