Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Gaultheria shallon

Gaultheria shallon (Gallië) is een leerachtige struik uit de heidefamilie (Ericaceae). Ook wel bekend als appeltjesblad of bergthee.

Het is een bodem bedekkende struik met donkergroen naar paars verkleurende blaadjes. Vooral de matgroene takken zijn erg begeerd bij bloemschikkers. De urn achtige witte bloemen zijn niet erg opvallend. Na de bloei verschijnen kleine rode besjes. De plant kan zowel buiten als binnen staan.

Het blad van de struik blijft groen en heeft een hoogte van 60-80 cm. Om de 2-3 jaar kan men de plant in het voorjaar terugsnoeien, zo krijg je fris nieuw blad terug.

Gaultheria shallon

Lokale inboorlingen gebruikten Gallië voor zijn geneeskrachtige eigenschappen. De medicinale toepassingen van deze plant zijn niet algemeen bekend of gebruikt. De bladeren hebben echter een samentrekkend effect, waardoor het een effectieve en ontstekingsremmende werking heeft.

Bladeren bereid in een thee worden verondersteld een interne ontsteking, zoals blaasontsteking, brandend maagzuur, diarree, matige koorts, ontstoken/geïrriteerde keel en menstruale krampen te verminderen. Pappen van het blad kan worden gebruikt om ongemak van insectenbeten en steken te verlichten.

Uit het stevige blad van appeltjesblad of bergthee wordt wintergroenolie gewonnen. Deze wordt in de alternatieve geneeskunde ingezet als massageolie tegen onder andere reumatische pijnen. Wintergroenolie wordt ook gebruikt bij de productie van snoep en medicijnen. In de inheemse groeigebieden wordt van het kleine blad ook vaak thee getrokken, wat de bijnaam bergthee heeft opgeleverd.

De gekweekte tuinplant is niet geschikt voor consumptie.