Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Gele kornoelje

De gele kornoelje (Cornus mas) is een 2-6 m hoge boom uit de kornoelje familie (Cornaceae). De bloemen verschijnen voor de bladeren. De bloemen hebben vier gelige schutbladen. De vruchten worden kersrood en smaken wrang.. De plant is winterhard tot meer dan -35°C.

De boom heeft een voorkeur voor kalkhoudende grond. In Nederland staat hij als zeldzaam op de rode lijst.

De gele kornoelje wordt meestal als vruchtboom aangeplant, hoewel de gele bloemen ook sierwaarde hebben.

Na twee of drie jaar treedt de eerste bloei op en kunnen ook de eerste vruchten worden verwacht. De plant wordt eetbare kornoelje genoemd.

Gele kornoelje

Kornoelje-bonbons

500 gram rijpe bessen van de gele kornoelje

600 gram rietsuiker

1 theelepel water

250 gram bittere chocoladeschaafsel.

Snijdt de bessen doormidden en haal de pit eruit. Breng de ontpitte bessen met de suiker en het beetje water in een pan met een dikke bodem langzaam aan de kook. Goed roeren en laten door sudderen zodat het een zeer stevige massa wordt. Als het hard is geworden de massa verdelen op ingevet bakpapier en vlakstrijken (bijvoorbeeld met een natte metalen spatel). Helemaal koud en hard laten worden en daarna de massa in kleine blokjes snijden.

De blokjes door de chocoladeschaafsel rollen. Als je niet van chocolade houdt dan kan je de blokjes ook door fijn gemalen suiker of poedersuiker of kaneel rollen.

Door suiker gerold lijkt het erg op Turkish Delight.