Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Hazelaar

De hazelaar is een inheemse struik uit de berkenfamilie (Betulaceae). De vrucht van de hazelaar is de hazelnoot, waarvan de kern eetbaar is.

De hazelaar is een "naaktbloeier": dat betekent dat deze bloeit als de struik nog geen bladeren heeft. De hazelaar is voor de bestuiving afhankelijk van de wind. Aan de hazelaar zitten de mannelijke en de vrouwelijke bloeiwijzen apart. De mannelijke bloemen zijn de katjes, die al in de zomer aanwezig zijn de oksels van de bladeren. Ze gaan pas bloeien in januari. De vrouwelijke bloemen zitten met drie tot vier stuks bij elkaar in een klein knopje. Tijdens de bloei zijn alleen de rode stijlen met de stempels te zien.

De enkelvoudige bladeren hebben een dubbel gezaagde bladrand zonder insnijdingen. Omgekeerd hebben ze eironde bladeren met toegespitste bladtop.

Hazelnoten zijn een bron van vitamine E. Een handvol hazelnoten bevat ongeveer 50% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine E. Daarnaast bevatten ze veel energie (682 kcal per 100 gram), voornamelijk in de vorm van onverzadigde vetzuren.

Hazelaar

Hazelnoot schuimpjes.

Ingrediënten:

  • 4 eiwitten
  • 150 gram poedersuiker
  • Snufje zout
  • 100 gram gemalen hazelnootjes
  • 150 gram geraspte pure chocola
  • 2 eetlepels oploskoffie
  • 1 eetlepel honing

Bereiding: Oven voorverwarmen op 150 graden C. Klop de eiwitten (met een snufje zout) met de mixer stijf. Voeg in gedeelten de poedersuiker toe en blijf mixen totdat er een stevig, glanzend mengsel ontstaat. Spatel de gemalen hazelnootjes, de chocola, de oploskoffie en de honing erdoorheen. Schep het mengsel in een spuitzak en spuit kleine toefjes op bakpapier. Laat tussen de toefjes wat ruimte vrij, i.v.m. het uitzetten van de schuimpjes. Bak de schuimpjes ongeveer 30 minuten in de oven. Laat ze hierna nog even afkoelen door de ovendeur op een kier te zetten. Geniet met mate van deze lekkernij!