Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Honingbes

De honingbes of blauwe honingbes is een plant uit de kamperfoeliefamilie (Caprifoliaceae). De plant is afkomstig uit de koele gematigde zone van het noordelijk halfrond in landen zoals Canada, Japan, Rusland en Polen. De honingbes is een bladverliezende struik die 1,5–2 meter hoog kan worden. De bladeren zijn 3-8 cm lang en 1-3 cm breed, grijsgroen, met een licht wasachtige textuur. De bloemen hebben een geelachtig witte kleur, zijn 12-16 mm lang, met vijf gelijke zaadbollen; ze worden in paren op de scheuten geproduceerd. De vrucht is een eetbare blauwe bes, met een gewicht van 1,3 tot 2,2 gram en een diameter van ongeveer 1 cm.

Honingbessen kunnen al worden geoogst in het late voorjaar of de vroege zomer. De bessen zijn klaar om te oogsten wanneer niet alleen de buitenste laag, maar ook de binnenste laag donkerpaars of blauw gekleurd is.

Honing bes

Honingbessen kunnen worden verwerkt in verschillende producten, zoals gebak, jam, sap, ijs, yoghurt, sauzen en wijn die qua kleur en smaak vergelijkbaar is met rode druiven of kersenwijn.

Jam: Alle rassen van de honingbes kunnen prima tot jam of marmelade verwerkt worden, er zit behoorlijk wat pectine in zodat het redelijk stijf wordt.

IJs: De meeste rassen van de bes zijn enorm lekker om ijs van te maken, het is een verrassende smaak en erg verfrissend.

Likeur of boerenjongens: Alle rassen van de bes kunnen in een pot met alcohol en suiker gezet worden en tot een heerlijk aperitiefje verwerkt worden.

Smoothies;

Milkshake;

Kortom, het is een veelzijdige bes die voor veel doeleinden gebruikt kan worden.