Kruisbes
Een heerlijk vruchtje die je vroeger vaker tegen kwam dan tegenwoordig, wie kent de kruisbes?
De kruisbes of stekelbes is een in het wild voorkomende stekelige struik en wordt voor de vruchten geteeld. De kruisbes behoort evenals de aalbes, de alpenbes en de zwarte bes tot het geslacht Ribes.
In het wild komt de kruisbes voor op vochtige, matig voedselrijke, kalkhoudende grond. het liefste onder struikgewas en op open plaatsen in het bos.
De kruisbes bloeit in april met groenachtige tot paarse bloemen. De kruisbes wordt bestoven door insecten en kan vrucht zetten met eigen stuifmeel (zelf bestuivend). De vrucht kan helemaal glad zijn maar vaak zie je bepaalde patroontjes in de vrucht. Als de vrucht rijp is heeft het een groene, gele, rode of rood paarse kleur.
Kruisbessenkwarktaart
ingrediënten:
- 250 gram bloem
- 100 gram boter
- 1 ei
- 2 eetlepels suiker
- Snufje zout
- 250 gram volle kwark
- 2 eidooiers / 2 eiwitten
- 1 eetlepel suiker (+ extra suiker bij zuurdere kruisbessen)
- 1 eetlepel bloem
- 600 gram kruisbessen
Kneed een soepel deeg van de boem, de boter, 1 ei en 2 eetlepels suiker en een snufje zout. Laat het een half uur koelen in de koelkast. Rol het deeg uit met een deegroller en bekleed een springvorm. Bak het deeg 10 minuten voor op 150 graden.
Meng ondertussen de kwark, 2 eidooiers, 1 eetlepel suiker (of wat extra bij zuurdere bessen) en 1 eetlepel bloem. Klop 2 eiwitten stijf en meng ze voorzichtig door het kwarkmengsel. Was de kruisbessen en verwijder de steeltjes en de kroontjes. Bedek de bodem van de springvorm met kruisbessen. Giet het kwarkmengsel erover. Bak de taart ten minste 45 minuten tot de taart een licht kleurtje krijgt. Laat goed afkoelen en eet smakelijk!