Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Lijsterbes

Lijsterbes (Sorbus) is een geslacht van bomen en heesters uit de rozenfamilie (Rosaceae). Het geslacht komt van nature vooral voor in Europa en Azië. Veel soorten uit dit geslacht worden aangeplant als sierboom. Vogels eten graag lijsterbessen.

De Lijsterbes kan een hoogte van ca. 15 meter bereiken. Typisch is het geveerde blad. De blaadjes komen eind april tevoorschijn en vallen al vrij vroeg in de herfst af. Ze zijn prachtig geel en oranjerood gekleurd.

De Lijsterbes bloeit in mei met uitbundige bloemtuilen die een beetje op appelbloesem lijken. De bloemen zijn geelachtig wit en geuren sterk, niet erg lekker. De oranjerode vruchten zijn geen echte bessen, maar steenvruchten, eigenlijk mini-appeltjes, want zij bezitten 2-3 steenharde zaden die in augustus rijp zijn. Het vlees is zurig en heeft een aromatische bijsmaak. Vogels zorgen voor de verspreiding, omdat de onverteerbare zaden hun lichaam weer verlaten.

De gladde schors is lichtgrijs en schilfert later af.

Lijsterbes

LIJSTERBESGELEI

  • ½ kilo lijsterbessen.
  • 1/3 kilo moesappels.
  • 350 gram rietsuiker op ½ liter warm sap.

Snij de appels in stukjes en verwijder het klokhuis (bij biologische of onbespoten appels laat men de schil zitten). Doe de appelstukjes met ½ liter water in een pan en breng het aan de kook. Laat alles 20 minuten door pruttelen. Doe er dan de gewassen lijsterbessen bij en kook het tot een moes (10 tot 20 minuten). Wel regelmatig roeren, anders kookt het aan.

Giet de massa in een zeef met een keukendoek of een filter. Laat de inhoud goed uitdruppen. Knijp stevig in de massa, zodat alle sap eruit komt.

Nadat je de vloeistof hebt gemeten voeg je, volgens het recept, suiker bij en breng alles onder voortdurend roeren aan de kook. Als de suiker helemaal is opgelost de jam nog 15 minuten op een kleine vlam laten inkoken. (Men kan ook geleisuiker gebruiken. Volg dan de aanwijzingen op de verpakking).