Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Mirabel

Mirabellen, ook wel genoemd kroosjespruimen, komen van nature voor in Europa en Azië. De mirabellenboom kan 3 tot 6 m hoog worden. Het blad is min of meer elliptisch van vorm met een gekartelde rand. In een bloemknop zitten meestal twee bloemen.

De ronde vruchten zijn klein en meestal geel van kleur. Er zijn echter ook varianten met rode of donkerblauwe vruchten. Het zoet smakende stevige vruchtvlees laat bij sommige rassen niet van de (steen) pit los. Mirabellen worden veel gebruikt voor verwerking.

Mirabel

Mirabellenjam is de lekkerste jam.

Jam van mirabellen is snel gemaakt. Van ongeveer 1250 gram mirabellen hou je na het wassen, halveren en ontpitten nog ongeveer 1 kilo over. Doe de mirabellen in een pan en breng ze aan de kook, samen met ½ deciliter water, 750 gram geleisuiker, een pakje vanillesuiker en een scheut citroensap. Laat het geheel 4 minuten doorkoken en draai de “pap” daarna door de roerzeef, zodat de velletjes van de mirabellen achterblijven. De jam lijkt dun, maar stijft tijdens het afkoelen nog op.

Mirabellenjam testen op dikte voordat je ze in de potten doet.

Je kunt testen of de jam goed is door een beetje jam van een theelepeltje af te laten glijden. Als de laatste druppel een draad vormt is dat het teken dat de jam na het afkoelen stevig genoeg is. Doe de hete jam, met behulp van een trechtertje in de schone potjes, maak de randen van de potjes met een schone, hete doek vrij van gemorst mengsel en draai de deksels er vast op. Zet de potjes omgekeerd, dus op het deksel, op een krant en laat ze geheel afkoelen. Als ze koud zijn zet je er een etiket op met de naam van de jam en het jaartal. Bewaar de potjes het liefst op een koele, donkere plaats, zoals een kelder of in een kelderkast.

Mirabellen kun je ook mengen met appels.

Mirabellen en appels passen prima samen. De jam van dit mengsel is erg lekker. Neem hiervoor 750 gram schoongemaakte mirabellen en 250 gram schoongemaakte appels (wel het klokhuis en steeltjes verwijderen). Snijd de appel in kleine stukjes, zodat deze ook even snel gaar wordt als de mirabellen. Maak de jam verder op dezelfde manier klaar als hierboven.