Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Sassafras

Sassafras is een altijd groen blijvende, aromatische loofboom die maxinaal 15 meter hoog kan worden. Hij kan goed tegen zware regenval en vochtigheid. De boom levert sassafras-olie, Deze olie werd indertijd als wondermiddel geïmporteerd uit Amerika. Uit sassafras-olie kan ook MDMA worden gesynthetiseerd.

Omdat de wortel en bast kankerverwekkende safrol bevatten, mogen enkel de bladeren nog gebruikt worden voor commerciële vervaardiging van voedingsmiddelen. De bladeren worden gebruikt voor file-poeder in bijvoorbeeld gumbo (stoofpot). De bladvorm van de Amerikaanse soort wordt ook als specerij gebruikt.

Het zijn bomen die hout leveren dat scherp ruikt. Het hout was vooral populair voor stokken in kippenstallen en voor bedsteden, omdat het ongedierte (luizen) zou verjagen. Het hout lijkt enigszins op kastanje hout.

Sassafras
  • Sassafras is een belangrijk ingrediënt in sommige afzonderlijke voedingsmiddelen in de Verenigde Staten. Het is het hoofdingrediënt in traditioneel wortelbier en sassafras-wortelthee.
  • Sassafras bladeren en bloemen worden ook gebruikt in salades en om vetten op smaak te brengen of vlees te behandelen.
  • Sassafras-olie heeft genezende, maar ook cosmetische en hallucinerende eigenschappen.
  • Het jonge blad is lekker in salades en het oudere blad kan als bindmiddel voor soepen worden gebruikt. Deze kunnen ook worden vermalen tot sassafras-meel.
  • Je zet ook een heerlijk geurige thee van het jonge blad en de bloemen.