Sechuan peperboom
De kiespijnboom, zo heet deze Sechuan peperboom ook wel. Amerikanen kauwen namelijk bij deze klacht op de besjes en dat schijnt te helpen. Je mag het bij ons komen uittesten als je de pech hebt last van kiespijn te hebben.
Deze boom is vrij zeldzaam en is een sterke heester uit Noord- tot Midden-China. Na 10 jaar is de slanke struik 2,5 meter. Na de groengele tot witte bloemen in juni ontstaan de rode rijpende vruchtjes. Deze zijn een pittige specerij, sterker en heter dan zwarte peper! De plant heeft stekels, die later op de bast doorgroeien tot decoratieve knobbels! Als je zou willen kun je er een soort bonsai van maken.
De planten zijn éénhuizig (2 geslachten op 1 plant) en zelf bestuivend. 1 plant is dus voldoende om peperkorrels te oogsten. Geef de planten een schaduwrijke, vochtige plaats, maar zorg wel dat het water goed weg kan.
Tafelpeper
De hele vruchtjes kunnen worden gekookt. Na het drogen (eventueel roosteren) en malen ontstaat een zeer sterke tafelpeper.