Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Sechuan peperboom

De Sechuan peperboom wordt ook wel de kiespijnboom genoemd. Een zeldzame, sterke heester tot kleine boom uit Noord- tot Midden-China. Na 10 jaar is de slanke struik 2,5 meter. Na de groengele tot witte bloemen in juni ontstaan de rode naar zwart rijpende vruchtjes. Deze zijn een pittige specerij, sterker en heter dan zwarte peper. De wortels worden zelfs gebruikt na een giftige slangenbeet! De planten zijn éénhuizig (2 geslachten op 1 plant) en zelf bestuivend, 1 plant is dus voldoende om peperkorrels te oogsten. Geef de planten een schaduwrijke, vochtige, maar wel goed gedraineerde plaats. De plant heeft stekels, die later op de bast doorgroeien tot decoratieve knobbels! Tenslotte: de plant is goed tot een decoratieve bonsai te telen!

Sechuan peperboom

Native Americans kauwden op de schors en bessen om kiespijn te verlichten, vandaar de naam kiespijnboom.

De hele vruchtjes kunnen worden gekookt. Na het drogen (eventueel roosteren) en malen ontstaat een zeer sterke tafelpeper. Verder zijn voor deze plant vele medicinale toepassingen bekend, vooral op het gebied van darmaandoeningen en vochtafdrijving.