Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Struisvaren

De struisvaren (Matteuccia struthiopteris) is een varen uit de bolletjesvaren familie (Onocleaceae). De plant heeft de naam te danken aan de groeiwijze van de vruchtbare bladen. Het geslacht bestaat uit twee (of drie) soorten.

Het zijn varens voor gematigde streken. De struisvaren komt ook in België en Nederland in het wild voor.

De struisvaren is geschikt voor elke normale tot vochtige grond in de halfschaduw of schaduw. De plant wordt 35-150 cm hoog, heeft een sterk ontwikkelde wortelstok en tweevormige bladeren. De struisvaren plant zich via de wortelstokken ook vegetatief voort, waardoor er een dicht bestand van varenplanten kan ontstaan.

Struisvaren

De struisvaren kan worden gegeten. De geoogste varen krullen worden ‘fiddleheads’ of wel varenscheuten genoemd. Dit om hun opgerolde vorm, die er uitzien als de kop van een viool. Ze zijn ongeveer 5 cm lang en 2,5 cm in diameter. Langer dan 7 cm zijn ze te bitter om te consumeren. In Japan en Canada is het een delicatesse. De naam voor de varen is te verklaren doordat ze lijken op de veren van de struisvogel. Tot op de dag van vandaag zijn ze te koop en worden geplukt in het wild. De varens dienen gewassen te worden en vervolgens wel 20 minuten lang te worden gekookt om schadelijke stoffen te verwijderen. Ze hebben een aspergeachtige smaak, zijn goed in te vriezen en gemakkelijk te bereiden.