Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Valse Acacia

De Wilde Acacia is giftig. Alleen de bloesems gelukkig niet. Vandaar dat deze loofboom toch in ons voedselbos een plekje krijgt.

Valse acacia

Robina, zo wordt de valse acacia ook wel genoemd, is een loofboom met een grove schors zoals alle acacia's hebben. De wortels groeien ondiep in de grond. Het hout van deze boom is zeer sterk en kun je dus voor bijvoorbeeld voor het maken van palen of zelfs vloeren gebruiken.

De eetbare bloesems zijn prachtig om te zien. Het zijn oneven ovale blaadjes met witte bloemen. Ze ruiken heerlijk naar honing. Bijen zullen blij zijn met deze boom in het bos. Het lijken wel trossen zoals bij druiven (zie foto). Wil je ze zien bloeien? Kom dan een kijkje nemen in mei en juni. De peulen blijven uiteindelijk als enige aan de boom hangen.

Nectar

Het is goed opletten bij deze boom. Eet alleen de witte bloemen en verder niets van deze boom.

De bloesems geuren heerlijk naar honing zeiden we al. Je zult dus niet verrast zijn dat er veel suiker zit in deze bloemetjes. Er kan lekkere nectar van gemaakt worden. De acacia honing is heerlijk zacht en zoet.

Je kunt de blaadjes door meel halen en dan licht bakken. Ook schijn je er jam van te kunnen maken.