Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Kweepeer

De kweepeer is een zusje van de appel, de peer en de lijsterbes. De soort komt oorspronkelijk uit het gebied rondom de Kaspische Zee. De vrucht is algemeen bekend in vooral de zuidelijke landen van Europa en in Japan.

De kweepeer bloeit in vergelijking met de appel en peer laat, namelijk van mei tot in juni. In Nederland wordt deze vrucht steeds vaker aangeboden op markten, in groentespeciaalzaken en in toko's. De kweepeer of kweeappel is een boomsoort uit de rozenfamilie (Rosaceae).

Kweepeer

Rode Kool met kweeperen

  • 1 rode kool van circa 1,5 kilo
  • 2 tot 3 kweeperen
  • 1 liter troebel appelsap
  • Flinke scheut azijn
  • 6 kruidnagels
  • Zout

Kweeperen zijn rauw vrijwel niet te eten door het harde en zure vruchtvlees. Je moet ze dus eerst koken voor je ze gaat opeten.

Rode kool dat is echt winters, maar hoe maak je nu echt lekkere rode kool? Door er lekkere dingen bij te doen natuurlijk! Kook dus niet in water maar in echte appelsap met de toevoeging van kruiden, zout en een flinke scheut azijn. Nu ga je echt de lekkerste rode kool allertijden maken!

Snijd de kool in dunne reepjes en was ze goed. Doe de reepjes in een pan met een liter appelsap, een scheut azijn (niet te zuinig!), 6 kruidnagels en zout. Breng alles aan de kook en kook de kool in ongeveer 45 minuten tot het bijna gaar is.

Ondertussen was je de kweeperen en verwijder je de klokhuizen. Snijd de kweeperen in kleine blokjes en kook ze na 45 minuten nog een kwartier mee in de pan met kool. Proef en breng indien nodig op smaak met wat extra zout en wat zwarte peper. Eet smakelijk!