Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Suikeresdoorn

Een emmertje aan een boom is dat voedsel? Het is Esdoornsiroop (Acer saccharum) wat uit deze suikeresdoorn komt.
Een boom die normaal uit Noord-Amerika komt.

Suikeresdoorn

Geduld

De Suikeresdoorn is een boom uit de zeepboomfamilie (Sapindaceae) en kan maar liefst 37 meter hoog worden. De bladeren zijn circa 15 centimeter lang. Door een inkeping te maken in de boom kun je het siroop op vangen.

Wist je dat de meeste siroop uit Canada komt? Maar liefst 80% van de Esdoornsiroop komt daar namelijk vandaan. Ahornsiroop is ook vaak gemaakt van deze boom.

Vraag je je af waarom deze siroop zo duur is? Dat komt omdat je maar liefst 40 liter sap nodig hebt om 1 liter siroop te krijgen. Uit 1 boom kun je per jaar - als het weer mee zit - 3 x 40 liter sap halen. Je hebt namelijk eerst kou nodig en vervolgens warme dagen. Het sap wordt ingedikt waardoor de siroop ontstaat die we allemaal kennen.

Je hebt aardig wat geduld nodig. Zeker omdat de boom maar liefst 40 jaar oud moet zijn voordat deze zo groot is voordat het sap er uit gehaald kan worden! Rond 2060 kun je dus een heel bijzondere siroop bij ons krijgen.

Bananenpannenkoeken

Het allerlekkerste wat je kunt doen met deze kostbare siroop is het op pannenkoeken schenken. Dat kunnen natuurlijk gewone pannenkoeken zijn, maar wij weten heel erg lekkere bananenpannenkoeken (glutenvrij!).

Wat heb je nodig:
- Rijstolie (voor in de pan, met gewone olie bakken de pannenkoekjes meer aan)
- 1 rijpe banaan
- 2 eieren
- Kaneel
- Suikeresdoorn siroop (of Ahornsiroop)

Eventueel voor op de bananenpannenkoekjes:
- Pecannoot of Walnoot
- Blauwe bes

Prak de banaan en klop de eieren er door. Naar eigen smaak voeg je kaneel toe. Bak de pannenkoeken in rijstolie. Nu lekker de siroop er op en eventueel de bosbessen en noten. Heerlijk smullen! Eet het eens met kinderen als ontbijt, succes verzekerd!