Inkopen doen voor groepen
Leuk om met een grote groep weg te gaan! Hoewel? Het geeft ook stress, want wat moet je allemaal mee nemen? Welke boodschappen moeten gekocht worden voor de maaltijden? Opeens moet je niet voor een aantal mensen boodschappen doen, maar voor twintig of dertig personen. Hoe doe je dat?
Voor de zekerheid
'Laat ik voor de zekerheid nog maar een extra zak chips nemen' en 'Och, is dat niet te weinig drinken?'. Herkenbaar als je inkopen doet voor een verjaardagsfeestje. Het geldt zeker ook voor inkopen voor grote groepen. Doordat we het goed geregeld willen hebben en willen zorgen dat we niemand te kort doen, kopen we vaak te veel. Thuis staan de spullen die te veel waren, gewoon een tijdje in de kast. Als je op locatie bent, is het mee terug slepen van al die boodschappen soms een extra onhandige ballast.
Helaas merken wij dat groepen hierdoor besluiten spullen weg te gooien. In de vuilnisbak treffen wij vooral veel brood aan, maar ook plakken kaas of vleeswaren in nog niet geopende verpakking, sausjes, drinken en fruit komen we tegen. Het is soms niet te geloven wat er in de vuilnis terecht komt. Wij vinden dat heel erg zonde. Daarom mag je bij ons levensmiddelen in dichte verpakking laten staan. Brood gaat naar een boerderij en een potje jam of de plakken kaas nemen de medewerkers graag mee naar huis.
Makkelijk schema
Toch zou het beter zijn als we weggooien kunnen voorkomen. Hoeveel hebben we eigenlijk nodig als we met een grote groep weggaan? We kwamen op internet een nuttig overzicht tegen over de basishoeveelheden die nodig zijn per leeftijd.
Als je dit schema aanhoudt bij het inkopen doen, heb je een goede leidraad. Houd er rekening mee dat dit een gemiddelde is. Na de eerste dag weet je meestal wel of jullie met een groep goede eters of matige eters te maken hebben.
Heb je wel eens geteld hoeveel sneetjes in een brood zitten? Als je een regulier brood hebt, kun je er van uitgaan dat dat er ongeveer 24 sneetjes zijn. Met behulp van het schema hiernaast kun je hierdoor uitrekenen hoeveel brood er nodig is.
*Bron schema: Stichting Jeugdkampeerterrein Lunteren
Nog enkele tips:
- Neem voor dertig personen vijf potten jam, vijf hagelslag en vijf potten pindakaas mee. Leidraad: éen pot is goed voor éen brood.
- Voor vier broden heb je één boterkuipje van 500 gram nodig.
- Per maaltijd reken je op éen plak kaas en éen vleeswaar, de rest zoet.
- Lekker bij het ontbijt: eitjes èn broodjes om af te bakken in de oven!
- Eén literpak sap is genoeg voor vier à vijf glazen drinken.
- Eén liter melk per vier personen, karnemelk wordt minder gedronken.
- Eén liter yoghurt is goed voor zes porties.
- Er wordt meer gegeten als het programma actief en/of lang is en er wordt minder gegeten en juist meer gedronken bij warm weer.
- Op een kamp eten kinderen meestal meer dan thuis
- Laat de boodschappen brengen door de supermarkt, zorg ervoor dat je een tijd afspreekt dat je zelf al in de groepsaccommodatie bent.
- Je kunt bij ons broodjes voor 17:00 uur bestellen, die de volgende ochtend bij jullie worden gebracht (alleen niet op zondag). Lekker vers van de bakker! Of ga helemaal voor gemak: onze cateraar bezorgt een ontbijt of lunch bij je accommodatie of kampeerplek.
We hopen dat jullie door deze tips gerichter inkopen kunnen doen. Aarzel niet om contact met ons op te nemen als jullie vragen hebben.
Bij ons
Als je verblijft bij De Wolfskuil dan is het handig om te weten dat vaatwastabletten, vuilniszakken, toiletpapier, koffiefilters en schoonmaakmiddelen al aanwezig zijn. Als je toch liever wat minder zelf wilt regelen, huur dan een servicepakket en kies een van de makkelijke en lekkere maaltijden via ons. Of ga pizza bakken of koken op open vuur. Wil je zelf niet koken, kies dan voor het lekkere Weekend maaltijdarrangement.
Lees ook ons artikel: 'koken voor groepen een hele uitdaging'.
Meer tips? Hebben jullie goede tips ter voorbereiding? (leuke blogs!)